Senj, Horvátország

2. nap - Vár - utazás északra

A második napon bőszen-lelkesen elindultunk a strandra, azonban a hegyek felől olyan erős (igaz, meleg) szél fújt, hogy az ember alig bírt megállni a lábán, a strandon pedig, a nyílt terepen csak fokozódott az érzés. Ráadásul a felhők szépen eltakarták a napot előlünk, ezért másfél óra után feladtuk a majdnem didergést és elindultunk fel a várba.

Az építmény nem túl nagy, nem hiszem, hogy valaha valaki is megostromolta volna, inkább mintha a turistáknak csinálták volna pár évtizeddel ezelőtt...gyorsan fel lehet mászni hozzá, egy kisebb dombon terpeszkedik, a panoráma nem rossz, lásd a képeken. A dombtetőn van egy kisebb placc a vár körül, körbe lehet járni és ámulni-bámulni. Hogy-hogynem ott is magyarokba botlottunk...apropó, pontosan milyen kicsi is a világ?

Bemenni nem érdemes, 30 kuna, kell a stex sörre meg fagyira.

Miután a burgot letudtuk, bepattantunk az autóba és elindultunk az észak-déli irányú, tengerparti országúton északra, Crikvenica felé. A terep nem sokkal Senj után látványosabbnál látványosabb kanyarokba ment át, hatalmas élmény volt a kirobbantott sziklafalak közt vezetni, iszonyatos munka lehet ebben az útban. Néhol az autó mellett szédítő mélység tátong és a kettő közt mindössze pár betontuskó van installálva, úgy 2 méterenként...lazán elfér köztük a kiskocsi. Láttam is pár keresztet az út mentén, nem értettem pontosan a horvátokat, miért nem tették ezt biztonságosabbá. Mindenesetre alig mertem gázt adni, toltak is le rendesen a helyiek. Pár nap alatt bele lehet jönni az ilyen szédítő úton honos vezetési stílusba, de addig izzadás és fékkoptatás...

Crkvenicában sok a turista, szépen ki van építve, rengeteg csecsebecse bolt és kajálda, mindent az idegenforgalomért. A strand köves természetesen, a víz kristálytiszta, és már kezdett lassan jobb idő is lenni. Az ingyenes parkolók sajna elég zsúfoltak, ezért a pénzesbe kellett menni, igaz, nem drága.

Hazatérve Senjbe a másnapi déli utazáshoz nézegettük a térképet. Vacsora otthoniból, csak semmi könnyelműsködés a járatlan utakkal. ;)

Index

Első nap - Harmadik nap - Negyedik nap

Galéria

img1
Senj a vár felől
img2
Crikvenica strand 2
img3
Crikvenica strand 1
img4
Kisváros az út mentén
img5
Látkép
img6
Senj belvárosi utca
img7
Senji sikátor
img8
Ez vajon kié?
img9
Golyónyomok
img10
Sok tető
img11
Itt a vár.
img12
Ott a vár!
img13
Út, vár, felhők