Senj, Horvátország

4. nap - Utazás Plitvicébe

Már jóval a nyaralás előtt elterveztük, hogy elugrunk Plitvicébe is, ami az ország belsejében van, a tengerpart felől nézve a hegyeken túl, a bosnyák határtól nem messze. Senjből indulva ez mintegy 80 km-es távot jelent keletre, kisebb falvakon át, hegyek és dombok közt. Természetesen a napnak nem akaródzott előbújni reggel, sőt, ahogy a hegyek közé értünk, eleredt az eső...szépnek szép volt, ahogy a köd ráereszkedett a hegycsúcsokra, de ilyen körülmények közt rövidnadrágban és pólóban nem tűnt jó mókának a vízeséseket bámulni...

A falvakon látszott hogy nem a tengerparton vagyunk, sok helyen láttunk romos vagy éppen golyólyugatta házakat és elhanyagolt telkeket, az utak állapotáról pedig ne is beszéljünk...már-már Budapest jutott eszembe róla, pedig sztem annál lejjebb nem sok minden van, már ami a színvonalat illeti. Ennek ellenére viszonylag gyorsan odaértünk, igaz, közvetlenül a cél előtt majdnem belénk durrantott hátulról egy ámuló-bámuló lengyel, aki a tájban gyönyörködött vagy elaludt, ki tudja. Szerencsére mire a parkolóba értünk Plitvice bejáratánál, elállt az eső.

És hogy milyen a nemzeti park? Lásd a képeken...csupa unalmas vízesés, kristálytiszta vizű tó meg lépcsős sziklákon szaladgáló patak, kenyeret kunyeráló haltömeg, szédítő mélységek és magasságok, még unalmasabb festői táj...csak az menjen oda, akinek ez bejön ;) A beugró elég borsos (mennyi is? hmmm...kb 4 ezer HUFnak megfelelő kuna volt, azt hiszem), de megéri, pláne, hogy van benne egy kis hajózás meg egy kis buszozás is, aki nem akar visszafelé gyalogolni, miután végiggaloppozott a tavak mentén egyszer pár km-t. A buszról (első kép) annyit, hogy szinte végig szerpentinen jön lefelé, közben a nyugdíjasokkal telepakolt utolsó kocsi frankón kileng, mert a sofőr persze nyomja neki...ő már megszokta ugyanis.

A parkban több útvonal van teljesítési idő szerint felkínálva, van egy 6 órás is, ez a leghosszabb, de nyilvánvalóan lassú tempóban mérve, mert nekünk sikerült kevesebb, mint 5 óra alatt végigámélkodni, pedig nem siettünk. Sztem mindenki ezt válassza, egy napot megér, csak vigyetek szendvicset meg piát ;).

Index

Első nap - Második nap - Harmadik nap

Galéria

img1
A busz kilengős kocsija
img2
Belépéskor...
img3
A legnagyobb vízesés
img4
Nem hamisítvány
img5
Nem rossz
img6
Ott lent fogunk menni
img7
Tavacska
img8
Halacska
img9
Sziklácska
img10
Ritácska + sok víz
img11
Erre van a gyalogút
img12
Esik a pára
img13
Csorgók
img14
Kilátóról
img15
Turisták